maandag 13 februari 2012

Deel Schiphol ontruimd wegens bommelding

AMSTERDAM - Een deel van Schiphol is maandagochtend ontruimd wegens een bommelding.



De melder, een vermoedelijk verwarde man, heeft zich inmiddels overgegeven aan de marechaussee, en bevindt zich nu in hechtenis. Dat heeft heeft een woordvoerder van de marechaussee verklaard.
De man had zich verschanst in de toiletten bij het Panoramaterras. Rond 13.10 uur werd hij overmeesterd. De marechaussee kan nog niet zeggen of hij daadwerkelijk een bom bij zich had, zoals hij rond 11 uur tegenover omstanders zou hebben verklaard.

Bagage had hij in ieder geval wel. De identiteit van de man is nog niet bekend.

Arrestatieteam

Een arrestatieteam is daarop het afgezette gebied op Schiphol ingegaan. De leden droegen kogelvrije vesten, bivakmutsen en helmen. Ook hadden ze een hond bij zich.
Er waren ook medewerkers van het leger, vermoedelijk van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, aanwezig. De Landmacht bevestigde hun inzet al eerder.

Vertragingen

Een woordvoerder van Schiphol wist niet of er nog gewoon vliegtuigen kunnen vertrekken. Op de website van de luchthaven worden vooralsnog niet meer vertragingen of annuleringen gemeld dan normaal.
Twee vluchten van Transavia die even na het middaguur zouden vertrekken, hebben inmiddels wel een nog onbekende vertraging opgelopen, aldus een woordvoerster.
Terminal 1 is volledig afgesloten en terminal 2 is gedeeltelijk dicht. Terminal 3 en 4 zijn geopend en blijven dat vooralsnog ook, aldus een woordvoerster van de luchthaven. Hierdoor kunnen passagiers dus blijven inchecken.
Prorail zegt dat de bommelding vooralsnog geen gevolgen heeft voor het treinverkeer rond Schiphol.

Geen paniek

Bij de afzettingen op Schiphol staan tientallen mensen. Het zijn zowel passagiers als medewerkers van op de luchthaven gevestigde bedrijven. Van paniek is geen sprake.
Het winkelgebied voor de paspoortcontrole is gewoon open.



live
112 nieuws live schiphol