zaterdag 21 mei 2011

traumaheli stijgt op van bloemendaal aan zee

Jongen zwaar gewond na val met skateboard bij strand; traumaheli landt op strand Bloemendaal aan zee

 
Bloemendaal aan Zee – De hulpdiensten zijn zaterdagmiddag groots uitgerukt naar het strand bij Bloemendaal aan Zee. Om even voor twee uur ging de jongen met zijn skatebord van stijle heling af en kwam toen hij bijna beneden was hard ten val op het asfalt.
Ambulances, politie en een traumahelikopter rukte uit om de gewonde jongen hulp te verlenen. De traumahelikopter landde op het strand, wat door de politie en reddingsbrigade was afgezet.
De jongen is per ambulance onder begeleiding van politiemotoren met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

Duingebied Schoorl mogelijk niet hersteld

SCHOORL - Of het door brand verwoeste duingebied bij Schoorl weer in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld, is maar de vraag. De schade is groot en herstel kost miljoenen euro's.

Het is nog niet duidelijk of dat geld er wel is, zei een woordvoerster van Staatsbosbeheer zaterdag naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf.
Begin deze maand woedde een grote brand in het duingebied bij Schoorl. Die verwoestte rond de 250 hectare heidegebied.
Dat is veel meer dan bij de vorige duinbranden in de gemeente Bergen, waar Schoorl onder valt. Bij de grote brand in augustus 2009 ging bijvoorbeeld 150 hectare in vlammen op, bij die in de lente van vorig jaar 50 hectare.

Bijzonder heidegebied

Daarnaast is het gebied dat nu is afgebrand, een bijzonder heidegebied. Het is moeilijk en duur om dat te herstellen. De vorige keren ging vooral bos in vlammen op.
Herstel van het gebied zou dan ook miljoenen euro's kosten. Die zijn in deze tijd moeilijk te vinden. Staatsbosbeheer heeft namelijk te maken met verschillende bezuinigingsmaatregelen.
De natuurbeheerorganisatie moet daardoor voor 60 procent op het eigen budget bezuinigen, aldus de woordvoerster.

Tientallen branden

Sinds 2009 hebben in het duingebied van de gemeente Bergen tientallen branden van verschillende omvang gewoed. De autoriteiten gaan ervan uit dat er een of meerdere pyromanen actief zijn.
De politie arresteerde onlangs drie mensen op verdenking van betrokkenheid bij enkele van deze duinbranden. Twee van hen worden verdacht van twee kleine brandjes.
Zij hebben inmiddels bekend. De derde zou te maken hebben met de grote brand begin deze maand.
© ANP