zondag 23 oktober 2011

EOD'er zwaargewond door explosief flitspaal

AMSTERDAM - In Voorschoten is zondagmorgen een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ernstig gewond geraakt toen een explosief aan een flitspaal ontplofte. 

 

 

Het gaat om een 44-jarige sergeant-majoor van de landmacht. Dat meldde een woordvoerster van het ministerie van Defensie. Zijn toestand is stabiel.
Een andere EOD’er, een 41-jarige sergeant-majoor van de luchtmacht, raakte lichtgewond. Bij de ontploffing liep ook een rechercheur van de politie lichte verwondingen op. Zijn leeftijd is niet bekend. Alle drie zijn naar het ziekenhuis LUMC in Leiden gebracht, aldus de politie.
Rond half 4 had de politie een melding gekregen van iemand die iets raars had zien hangen aan de paal op de kruising van de Voorschoterweg en de Leidseweg.
De EOD werd erbij gehaald. Het bleek te gaan om een zelfgemaakt explosief. Tijdens het onschadelijk maken ontplofte het onverwacht. Dat gebeurde tegen half 8.

Onderzoek

Het kruispunt is afgesloten voor onderzoek. De politie heeft geen idee wie het explosief heeft geplaatst.
Het Openbaar Ministerie (OM) is een grootschalig onderzoek begonnen naar de ontploffing van de zelfgemaakte bom. Dat zei een woordvoerster van het OM zondag.
''Het is een buitengewoon ernstig incident'', verklaarde zij de inzet van het team grootschalige opsporing (TGO).
Het ministerie van Defensie is geschrokken dat twee medewerkers van de EOD gewond zijn geraakt. ''Het komt altijd hard aan als een collega gewond raakt. Defensie is een hechte organisatie. Alle inzet is gericht op de twee gewonde collega’s en steun aan het thuisfront’’, aldus de woordvoerster. ''We leven mee met hun familie en bekenden.''

Locoburgemeester

Locoburgemeester Freddy Blommers van de gemeente Voorschoten heeft ''met ontsteltenis'' kennisgenomen van de ontploffing van een explosief zondag. In een verklaring zegt hij mee te leven met de slachtoffers.
''De politie zal alles in het werk stellen om de daders van deze laffe daad te pakken te krijgen.''