donderdag 21 april 2011

Ik heb nog zo gezegd: geen bommetje!

BLOEMENDAAL - Lekker weer he? Dat zonnetje maakt het tot perfect strandweer. Vandaar dat we vandaag een knotsgekke vraag stellen over Bloemendaal. Over de duinen ja. Maar niet echt een plekje waar je nou met je handdoekje moet gaan liggen.
Een vluigtuigbom van 1000 kg werd namelijk in dit stukje duin ter ontploffing gebracht. Gewoon zo: BOEM. Na afloop bleef er een krater over met een doorsnede van 15 meter. Het mag dan ook geen verrassing heten dat deze Duitse bom tot het categorie zeer zwaar behoorde.

foto: ANP 

Bezuiniging op brandweer 6,5 ton

HAARLEMMERMEER - Op de brandweer in Haarlemmermeer kan op termijn een dikke 6,5 ton worden bezuinigd door in Halfweg-Zwanenburg een blusvoertuig en een flink aantal vrijwilligers gedag te zeggen en door de bezetting door beroepskrachten in Nieuw-Vennep en Hoofddorp te verminderen. Vooral die laatste maatregel levert veel geld op: op termijn bijna een half miljoen.

Dat blijkt uit het bezuinigingrapport dat de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) heeft gemaakt in opdracht van de deelnemende gemeenten, waaronder Haarlemmermeer. De nu ruim drie jaar bestaande veiligheidsregio ligt onder vuur sinds bekend werd dat er over 2009 een tekort was van 4,3 miljoen. Vooral tegenvallers bij de automatisering en de huisvesting en veel dure inhuurkrachten waren daarvoor verantwoordelijk. Het gat werd weliswaar gedicht door heel diep in de reserves te tasten, maar daardoor was er nog maar acht ton over om tegenvallers in de begroting van ruim 80 miljoen per jaar op te vangen.