maandag 2 mei 2011

Staatsbosbeheer vreest schade door duinbrand

SCHOORL - Staatsbosbeheer vreest de schade aan de natuur die de brand in het duingebied van Schoorl veroorzaakt. Een woordvoerster zei maandag dat door het broedseizoen veel dieren ten prooi vallen aan de vlammen.

Ook is veel bijzondere flora en fauna verwoest.
De brand die zondag uitbrak, heeft volgens haar globaal een spoor getrokken van het Vogelmeer richting de Kerf, de 'inham' in de duinen halverwege Bergen aan Zee en het strand van Schoorl.

Onderweg passeerde het vuur heidegebieden, bossen en stuifduinen. Door de landschappelijke variatie leven in de Schoorlse duinen veel bijzondere dieren, zoals de groene specht, de houtsnip, de nachtzwaluw en de zandhagedis. Grote vrees is er bij Staatsbosbeheer ook over het lot van een zeer oud bos in het duingebied.

Eerste prioriteit

Volgens de woordvoerster is een definitief beeld pas te geven wanneer de brand is geblust. ''Onze boswachters hebben het nu vooral druk met het assisteren van brandweer en politie. Zodra het vuur uit is, is hun eerste prioriteit het gebied in te gaan en de schade op te nemen.''
Het Schoorlse duingebied werd zondag tegen de avond getroffen door een grote brand, nadat kort ervoor ook al brand was uitgebroken in de duinen ten noorden van Petten, bij Sint Maartenszee. Deze laatste brand werd zondagavond al bedwongen. In Schoorl was het vuur maandagochtend onder controle. Het sein brand meester is nog niet gegeven. Naar schatting is 300 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan.

Vertrekken

Maandagochtend zijn drie blushelikopters ingezet, twee van Defensie en een van de politie. De heli's ondervinden volgens de politie veel hinder van toeschouwers die zich bij Hargen aan Zee hebben verzameld bij de landingsplaats van de helikopters. De politie roept mensen op daar te vertrekken en weg te blijven.
Het openbaar vervoer ondervindt maandag ook hinder van de brandweer. Buslijn 151 van Connexxion kan niet de gebruikelijke route langs Schoorl, Groet en Camperduin rijden. De busdienst wordt omgeleid via Petten.
Het strand in de gemeente Bergen is afgezet op het gedeelte tussen Schoorl aan Zee en Hargen aan Zee.
De politie heeft zondagavond in Bergen aan Zee twee mannen van 19 en 20 jaar uit Alkmaar aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de brand. Twee 15-jarige jongens die eerder al waren opgepakt, zijn vrijgelaten. Zij hebben niets met de brand te maken.

Gewonde bij aanrijding

HAARLEM, 02-05-2011


Zondagavond rond 20.15 uur kwam er een melding binnen bij de meldkamer van een aanrijding tussen een auto en een motorscooter op de Leidsevaart ter hoogte van de Maxwellstraat. Hierbij zou een gewonde zijn gevallen. Toen agenten op de locatie arriveerden, troffen zij een gewonde 38-jarige Zandvoorter aan. Hij was de bestuurder van de motorscooter. Hij reed samen met een jonge passagier over de Leidsevaart. Een 32-jarige Haarlemse automobiliste die uit de Maxwellstraat kwam en de Leidsevaart op wilde rijden, heeft de motorscooter vermoedelijk over het hoofd gezien, waarna er een aanrijding ontstond. De Zandvoorter is met pijn in de heup naar het ziekenhuis vervoerd ter controle. Het verkeer op de Leidsevaart is enige tijd gestremd geweest door het ongeval.

Meisjes naar ziekenhuis vervoerd na aanrijding

ZANDVOORT, 02-05-2011


Zondagmiddag heeft er rond 16.15 uur een aanrijding plaatsgevonden tussen een 34-jarige automobiliste uit Zandvoort en twee 13 en 14 jarige plaatsgenootjes. Dit gebeurde bij de kruising van de Kostverlorenstraat met de Zandvoortselaan. De meisjes, die op één fiets reden, staken plotseling de weg over, waarna er een aanrijding ontstond. Beide meisjes zijn ter controle naar een ziekenhuis vervoerd. Eén van hen mocht direct naar huis, de ander moest een nachtje blijven.