donderdag 19 mei 2011

Zeventien personen onwel door gevaarlijke stof bij Johan Enschede Haarlem

HAARLEM - Zeventien personeelsleden van Joh. Enschedé in Haarlem zijn gisteravond onderzocht nadat een verdachte nevel was vrijgekomen op de postzegelafdeling.
Zeven van hen werden ’voor de zekerheid’ ter observatie naar ziekenhuizen in de regio vervoerd. Tien anderen konden in de loop van de avond naar huis, nadat medisch personeel hen op het terrein in de Waarderpolder hadden geobserveerd en onderzocht.
Volgens een woordvoerder van het bedrijf ontstond de nevel rond 18 uur door een combinatie van perslucht en schoonmaakmiddelen voor de drukpers. Perslucht moet de machines gaande houden, maar gisteravond sprong een leiding. En die blies opgevangen vloeistof juist weg.
Welke middelen op dat moment in de lekbak zaten is nog niet bekend. Dat wordt onderzocht door deskundigen van het bedrijf en de Veiligheidsregio Kennemerland.
Nadat de nevel was vrijgekomen, is eerst technisch personeel opgetrommeld. Al snel werd de productie in die hal stopgezet. Elders in het bedrijf werd wel verder gewerkt aan postzegels en bankbiljetten. Uit voorzorg zijn werknemers apart gehouden die in aanraking kunnen zijn gekomen met die nevel. Enkelen van hen klaagden over een droge keel en lichte hoofdpijn.
,,En dan is het een kwestie van het zekere voor het onzekere nemen en de veiligheid van het personeel voor alles laten gaan’’, aldus de woordvoerder. ’Geen risico’s nemen’, noemt de veiligheidsregio dat. Op zeker moment had die vijf ambulances ter plaatse. Een snelle uitruk bleef uit toen iedereen stabiel was en er geen aanwijzingen van verslechteringen waren.
Na het luchten van de bewuste hal, gaf de brandweer de locatie vrij. Om 23 uur konden drie van de zeven opgenomen werknemers het ziekenhuis verlaten.

Nederland staat extra lange vrachtwagens toe

DEN HAAG - Extra lange en zware vrachtwagens worden in Nederland toegestaan op de weg. Dat maakte minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag bekend. De minister zegt daarmee vooruit te lopen op Europa, dat internationaal transport met deze voertuigen nog verbiedt.

Uitgebreide proeven tonen volgens de minister aan dat dit type vrachtwagen zuiniger en daarmee goedkoper en schoner is dan gewone vrachtwagens. De extra lange en zware vrachtwagens, ook wel LZV's genoemd, kunnen tot 60 procent meer vervoeren dan een gewone truck.
Afgelopen jaar reden er in Nederland vierhonderd van deze LZV's. Door deze vrachtwagens niet langer in een proef maar permanent toe te staan, wordt het voor de transportsector interessant hierin te investeren, aldus Schultz.


Milieu

''Doordat er per LZV meer vervoerd kan worden, dragen deze vrachtwagens bij aan een betere benutting van de weg, lagere transportkosten en minder belasting voor het milieu'', stelt de minister.
Zij vindt het dan ook ''onbegrijpelijk dat de Europese Unie wel ambities toont om wat te doen aan efficiënt transport, maar deze kans laat liggen''.
Buiten Nederland rijden er in Zweden en Finland permanent LZV's en in Duitsland, Denemarken en Noorwegen op proef. Volgens de minister vrezen tegenstanders van de extra grote trucks dat deze vorm van transport, goederenvervoer over het spoor ontmoedigt. Maar Schultz vindt dat wat dat betreft ''water, spoor en weg elkaar vooral moeten aanvullen''.
© ANP

Politie op zoek naar zakkenrolster

ZANDVOORT, 19-05-2011


Woensdagmiddag even voor 16.00 uur kwam er een melding binnen van een 85-jarige bewoner uit Zandvoort, die zojuist was bestolen van zijn bankpas. De man was rond 15.30 uur in een supermarkt geweest aan de De Krocht, toen hij werd aangesproken door een Engelssprekende vrouw van tussen de 40 en 50 jaar, met donker haar en een regenjas. De man had op dat moment geld gepind in de supermarkt en werd daarna aangesproken door de dame dat hij een geldbiljet had laten vallen. Vlak daarna kwam de Zandvoorter erachter dat zijn bankpas was verdwenen. Er was inmiddels ook een geldbedrag van zijn rekening gehaald. De politie is op zoek naar deze Engelssprekende dame en mensen die haar gezien hebben of die weten wie het is, worden gevraagd contact op te nemen met de politie in Zandvoort via het telefoonnummer 0900-8844.

Tweetal aangehouden na vernieling


ZANDVOORT, 19-05-2011
In de nacht van woensdag op donderdag kwam er rond 03.00 uur een melding binnen dat twee jongens vernielingen hadden gepleegd bij een pand van een vakantiepark aan de Trompstraat. Beveiligers hadden twee Duitse gasten van 28 en 24 jaar in de graag gevat, waarna ze werden overgedragen aan de politie. Het tweetal is meegenomen naar een politiebureau, waar er na verhoor proces-verbaal zal worden opgemaakt

Man met openstaande gevangenisstraf aangehouden

HAARLEM, 19-05-2011


Politiemensen zagen in de nacht van woensdag op donderdag even na middernacht een auto met hoge snelheid over de A200 rijden, komend uit de richting van Haarlem. De bestuurder, een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd staande gehouden. Toen zijn gegevens gecontroleerd werden, bleek de man nog 190 gevangenisstraf open had staan. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar een politiebureau waar hij is ingesloten.