vrijdag 2 december 2011

Verdachten aangehouden na woninginbraken

HOOFDDORP, 1 december – Na een melding inbraak van een getuige, is de politie rond 20.30 uur naar het Mastbos gegaan, waar twee personen bij een woning hadden ingebroken. Direct werd door de politie in de omgeving van de woning gezocht en bij het winkelcentrum van Overbos werden twee verdachten aangehouden die aan het opgegeven signalement voldeden; Haarlemmers in de leeftijd van 22 en 18 jaar. Zij zijn werden meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor onderzoek.
Eerder op de avond, rond 19:10 uur was ook al een melding van een inbraak bij een woning aan Sparresholm binnengekomen. Hier bleek dat er een raam was ingeslagen te zijn. De politie onderzoekt of er mogelijk verband bestaat tussen beide woninginbraken en de aangehouden verdachten.

Automobilist rijdt door na aanrijding 10-jarig meisje: getuigenoproep

HAARLEM, 1 december – De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding, waarbij de bestuurder is doorgereden. Rond 14:30 uurwerd een 10-jarig meisje op de Europaweg aangereden door een onbekend gebleven automobilist in een grijze, middelgrote auto.
Het 10-jarig meisje fietste bij groen licht rechtdoor op het fietspad van de Europaweg, toen een grijze middelgrote auto afsloeg in de richting van de Costa del Sol en haar aanreed. Het meisje kwam hierbij ten val en de auto reed over het voorwiel van de fiets van het meisje. Vervolgens is de bestuurder van de auto doorgereden, zonder zich om het meisje te bekommeren of zijn/haar identiteit kenbaar te maken. Het meisje was heel erg geschrokken en hield geen ernstige verwondingen over aan de aanrijding. De politie is op zoek naar de bestuurder van deze auto en naar getuigen die de aanrijding hebben gezien en mogelijk meer kunnen vertellen hierover. Getuigen kunnen zich melden bij de politie van basisteam Spaarne-Oost via 0900-8844.

Stoffelijke overschotten aangetroffen UPDATE

BADHOEVEDORP/ZAANDAM, 2 december – In het onderzoek naar de drie stoffelijke overschotten, die gisteren zijn aangetroffen in Zaandam en Badhoevedorp, is naar voren gekomen dat er geen aanleiding is om te denken dat het niet om de drie bewoners van de woning aan de Akerdijk in Badhoevedorp gaat.
Dit zijn een 69-jarige man, zijn 68-jarige vrouw en hun 36-jarige zoon. Het lichaam, dat donderdagochtend bij de flat aan het Perim in Zaandam is gevonden, is van de 69-jarige vader van het gezin. Vermoedelijk heeft de man suïcide gepleegd.
De twee personen die in de woning aan de Akerdijk zijn aangetroffen, zijn door geweld om het leven zijn gekomen. Dit bemoeilijkt een directe identificatie. Wat er precies gebeurd is in de woning wordt onderzocht. De politie voert een buurtonderzoek uit, daarnaast wordt door de forensische opsporing een uitgebreid sporenonderzoek uitgevoerd.
De politie is gisteren een Team Grootschalige Opsporing gestart naar aanleiding van de twee incidenten. Er wordt met een team van ongeveer 20 mensen gewerkt aan de zaak.

Stoffelijke overschotten aangetroffen

Badhoevedorp, 01-12-2011

In een woning in Badhoevedorp werden donderdag de stoffelijke overschotten van twee personen aangetroffen. De politie sluit niet uit dat zij door een misdrijf om het leven zijn gekomen, dit wordt onderzocht.
Enkele uren voor de ontdekking van de twee lichamen werd in Zaandam, bij een flat aan de Perim, het lichaam van een man aangetroffen, mogelijk is deze man overleden als gevolg van suicide. Mogelijk hebben beide zaken verband met elkaar, dit wordt onderzocht.
Op dit moment is de politie bezig met een uitgebreid en minitieus sporenonderzoek, waarbij zowel bij de flat als in de woning elk spoor en detail wordt vastgelegd. Dit neemt tijd in beslag, op dit moment is nog niet bekend wat de identiteit is van alle overledenen, ook moeten uiteraard de nabestaanden nog in kennis worden gesteld.

Politie neemt ruim 42 kilo illegaal vuurwerk in beslag

Haarlem, 30-11-2011

Politieagenten stelden diensdagochtend, op basis van binnengekomen informatie, een onderzoek in in een woning aan de Oranjestraat. In de woning en de bijbehorende schuur werd maar liefst ruim 42 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk bestond voor een deel uit zwaar knalvuurwerk, wat gevaarlijk kan zijn.
De 22-jarige bewoner van het huis is aangehouden. Het vuurwerk is in beslag genomen en zal worden vernietigd. De Haarlemmer is overgebracht naar een politiebureau en ingesloten voor verhoor.

Politie waarschuwt voor zakkenrollers Hoofddorp

HOOFDDORP, 1 december – Op zaterdag 3 december vraagt de politie samen met de gemeente Haarlemmermeer aandacht voor zakkenrollen. Tijdens een grote preventieve actie gaat de politie zaterdagmiddag winkelend publiek, in het centrum van Hoofddorp, ervan bewust maken dat zij betrekkelijk eenvoudig slachtoffer kunnen worden van zakkenrollers. Om dit te illustreren zullen ’s middags drie acteurs scenes in slow-motion naspelen over de werkwijze van zakkenrollers. De acteurs zijn duidelijk herkenbaar voor het publiek en verkleed als slachoffer, politieman en boef.
Zonder dat omstanders het zullen merken, weet de boef zich na elke scene uit de voeten te maken en zich in het publiek te mengen. Daar zal hij vervolgens spullen van onschuldige toeschouwers wegnemen en deze vervolgens weer aan hen teruggeven. Met als doel: laten zien hoe makkelijk het is om gebruik te maken van de onoplettendheid van winkelend publiek. Voor je er erg in hebt, ben je slachtoffer van een zakkenroller. De politie reikt ’s middags flyers uit aan omstanders met tips om je te beschermen tegen zakkenrollen. Ook winkeliers zijn door de politie geinformeerd over zakkenrollen. Zij hebben posters in hun winkels hangen die winkelend publiek waarschuwen voor zakkenrollers.
Aanleiding van de gezamenlijke actie van de politie en de gemeente Haarlemmermeer is de toename de afgelopen maanden van het aantal slachtoffers van zakkenrollen. In september en oktober deden zo’n 45 mensen aangifte vanwege zakkenrollen. Vermoedelijk zijn landelijk opererende bendes hiervoor verantwoordelijk.

Beschonken bestuurder doet een dutje op de vluchtstrook

SPAARNDAM, 30 november – Politiemensen stelden woensdagavond om 23.30 uur een onderzoek in na een melding dat er een auto gevaarlijk op de vluchtstrook van de A9 zou staan. Ter plekke troffen zij inderdaad een geparkeerd staande auto, waarvan de motor nog draaide en waar luide muziek uitkwam. In de auto zat een man die sliep. De agenten zetten de auto uit en spraken de man aan, waarop hij wakker werd. Direct roken de agenten een flinke alcohollucht. Hierop werd de 33-jarige Haarlemmer aangehouden. De man gedroeg zich recalcitrant, maar werd aangehouden. Hij is overgebracht naar een politiebureau en ingesloten voor verhoor. Na ademanalyse bleek de man een promillage van 1,06 in zijn bloed te hebben. Daarnaast reed hij met een reeds ingevorderd rijbewijs. De man kreeg diverse processen-verbaal uitgeschreven voor de verschillende strafbare feiten.

Politie houdt verdachten inbraak aan in Haarlem

HAARLEM, 1 december – Omstreeks 02.45 uur woensdagnacht kwam bij de politie de melding binnen dat er mogelijk werd ingebroken bij een café aan de Leidsevaart. Direct zijn meerdere agenten naar de locatie gegaan om een onderzoek in te stellen. Bij de locatie stond een scooter die nog warm was. Een raam van het pand bleek geforceerd. Een zoekslag in de directe omgeving leverde twee verdachten op. De twee zaten in de bosjes bij een tankstation. Een derde was weggerend, maar kon uiteindelijk worden aangehouden in de Teslastraat. Met behulp van een speurhond werden nog diverse spullen gevonden, die voor inbraak gebruikt kunnen worden.
De drie, Haarlemmers van 18, 19 en 19 jaar oud, zijn aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Hier zijn ze ingesloten voor verhoor.

Eenzijdige aanrijding

VOGELENZANG, 30 november – Bij de politie kwam woensdag omstreeks 17.15 uur de melding binnen dat iemand een flink beschadigde auto had zien staan op de Vogelenzangseweg. De auto was verlaten. Toen de agenten een onderzoek instelden naar wat er gebeurd kon zijn en wie betrokken was, kwam de bestuurder zich melden. De 71-jarige man uit Rijnsburg verklaarde kort afgeleid te zijn geweest, waarna hij de macht over het stuur verloor. De auto was op twee vuilcontainers gebotst, een stuk door de berm gereden, een boom en betonnen rand geramd, waarna de auto aan de overkant van de weg tegen een boom tot stilstand kwam. De bestuurder was niet gewond geraakt en was door een attente medeweggebruiker in eerste instantie thuis afgezet zodat hij familie in kennis kon stellen. De auto is weggesleept.

130 kilometer op ruim helft snelwegen

DEN HAAG - De maximumsnelheid op bijna 60 procent van de snelwegen wordt per 1 september volgend jaar de hele dag of een deel van de dag 130 kilometer per uur.


Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) heeft dat maandag aan de Tweede Kamer gemeld.
Voor snelwegen in de buurt van natuurgebieden (zo'n 19 procent) wordt onderzocht of de snelheid ook daar omhoog kan.
Verder gaat de maximumsnelheid op vier van de vijf 80 kilometerzones bij de grote steden per 1 juli volgend jaar omhoog naar 100 kilometer per uur. Alleen voor de A20 bij Rotterdam wacht Schultz een lopend experiment nog af.

Milieu

In een toelichting zei Schultz maandag dat de norm 130 kilometer per uur wordt, maar niet op plaatsen waar dat niet kan vanwege het milieu of de verkeersveiligheid.
Op ruim 900 kilometer snelweg geldt straks 24 uur per dag de norm van 130. Op bijna 500 kilometer snelweg kan in de avond en nacht zo hard gereden worden.
In het voorjaar hoopt Schultz te kunnen zeggen of de snelheid omhoog kan bij natuurgebieden, zoals op het noordelijk deel van de A2 tussen de knooppunten Holendrecht en Vinkeveen.

Experiment

De afgelopen tijd is geëxperimenteerd met een maximumsnelheid van 130 op acht trajecten. ''Het is experiment is succesvol verlopen'', stelde Schultz maandag. Volgens haar blijkt dat de hogere snelheid mogelijk is binnen de normen voor luchtkwaliteit en geluid. Ze zei dat bovendien voldaan wordt aan een maatschappelijke behoefte.
''Je bent sneller op de plek van bestemming en het sluit ook beter aan bij de beleving van de weggebruiker.''

Geluid

Om de verhoging van de maximumsnelheid mogelijk te maken, trekt de minister 132 miljoen euro uit en wordt ongeveer 50 miljoen euro eerder geïnvesteerd. Het gaat om investeringen in onder meer extra schermen voor de luchtkwaliteit en tegen het geluid.
Uit onderzoek blijkt dat de hogere maximumsnelheid zonder extra maatregelen kan leiden tot per jaar 3 tot 7 meer verkeersdoden en 17 tot 34 meer gewonden. Omdat Schultz de dalende trend van verkeersslachtoffers wil vasthouden, trekt ze 85 miljoen uit voor verbetering van de verkeersveiligheid.

Vrijheid

De ANWB vindt het goed dat Schultz de snelwegen tegen het licht heeft gehouden om te kijken of de geldende maximumsnelheid nog zinnig is. De minister komt met de maatregel tegemoet aan het gevoel van vrijheid van veel automobilisten. Dat zei een woordvoerder van de ANWB maandag.
De organisatie hoopt wel dat Schultz volgt of de verhoging niet leidt tot verkeersonveiligheid. De ANWB vindt daarom dat de minister eerst aanvullende maatregelen moet nemen en pas daarna de snelheid moet verhogen.

Snelheid

Veilig Verkeer Nederland (VVN) zegt in een reactie dat de mens niet is gemaakt voor snelheid en daar slecht mee omgaat. Onderzoeken geven aan dat door een snelheidslimietverhoging de remafstand en de botskracht meer dan evenredig toenemen en de massa van een voertuig voor ernstiger letsel zorgt.
Een hogere snelheidslimiet kan wel, maar alleen als er ''fors geïnvesteerd wordt in aanvullende maatregelen die de negatieve gevolgen wegnemen of compenseren". Een van de maatregelen die VVN wil is een grotere pakkans voor (snelheids-)overtredingen.

Milieu

Milieudefensie vindt dat Schultz geen oog heeft voor het milieu. Auto's rijden het zuinigst en schoonst rond 80 kilometer per uur en elke kilometer erbij zorgt voor een groei van de uitstoot, aldus een woordvoerder van Milieudefensie.
Schultz kijkt alleen naar meer asfalt en harder rijden en heeft geen oog voor de gevolgen voor de luchtkwaliteit en het klimaat.

Kritiek

D66 vindt dat de proef van de minister nog niet ten einde is. "Het is prima om waar het kan de maximumsnelheid te verhogen naar 130, maar in haar brief heeft de minister het mondjesmaat over de gevolgen voor luchtkwaliteit en veiligheid", zo stelt Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66.
Ook GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent reageert kritisch. "Schultz zet het verstand op nul. Ze sluit de ogen voor de gevolgen van snelheidsverhogingen, voor de gezondheid van omwonenden van snelwegen en de verkeersveiligheid. En voor welk doel? Een paar minuten reistijdwinst. Wie 10 kilometer per uur harder rijdt, verbruikt 10 procent extra brandstof.''

Voorwaarden

De SP is niet per se tegen snelheidsverhoging, maar stelt wel duidelijke voorwaarden, zegt Tweede Kamerlid Farshad Bashir.
"Het moet niet leiden tot meer dodelijke ongevallen of tot meer overlast en uitstoot. Uit praktisch alle onderzoeken blijkt dat dit bij deze grootschalige snelheidsverhoging wel zo is. Dus dan moet je het algemeen belang boven de kans op een paar seconden tijdwinst laten gaan.''
''Veilig gaat voor vlot", zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. "Het CDA steunt de beperkte snelheidsverhoging naar 130 km per uur, mits leefbaarheid van direct omwonenden en de veiligheid van ons allen hiervoor niet de prijs is. Het CDA is zeer kritisch op het punt van verkeersveiligheid en mist maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen. We willen een minister van mobiliteit én verkeersveiligheid.''

Verheugd

Charlie Aptroot, VVD-Kamerlid reageert juist verheugd.  "Iedereen die op de weg zit, weet dat dit kan. Ik vertrouw erop dat milieu-, verkeersveiligheids- en geluidgevolgen goed in kaart zijn gebracht en geen beletsel zullen vormen.''
Ook de PVV is positief. “Goed dat hetgeen de PVV al jaren voorstelt nu eindelijk in vervulling gaat. Het is een mooie dag voor de automobilist", aldus PVV-er Léon de Jong.  “We zullen de minister dan ook aansporen de maatregelen eerder dan nu is aangegeven te realiseren en zich te blijven inzetten om op nog meer wegen dan voorgesteld 130km in te voeren,” aldus de Jong.