dinsdag 31 januari 2012

Meer twitterende wijkagenten in Kennemerland

KENNEMERLAND, 30-01-2012


Kennemerland heeft er weer een paar wijkagenten bij die actief zijn op Twitter. Onder meer in Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Zandvoort zijn wijkagenten te vinden die zeer recent gebruik zijn gaan maken van de netwerkdienst. Inmiddels twitteren ruim 50 wijkagenten uit Kennemerland. Dankzij het gebruik van Twitter hebben zij een mooi (extra) contactmiddel met de bewoners uit hun buurt. Via Twitter laten de wijkagenten weten wat zij doen en wat er speelt in de buurt. Naast de twitterende wijkagenten heeft Kennemerland een zogenaamd korpsaccount en hebben de 8 basisteams een teamaccount. Een overzicht van alle twitteraccounts is te vinden via de volgende link: http://www.politie.nl/Kennemerland/projecten/onzewijkagentenoptwitter.asp

Slingerend over de weg

HAARLEM, 30-01-2012


De politie heeft na een melding van slingerend rijgedrag een 30-jarige IJmuidenaar aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. De IJmuidenaar had op de N208 vanuit Haarlem slingerend rijgedrag vertoond, waarbij hij zelfs meermalen in de berm had gereden. De politie zette de man aan de kant en nam een blaastest bij hem af, waaruit bleek dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Holleeder getuige in zaak mislukte aanslag

HAARLEM - De vorige week vrijgekomen Willem Holleeder moet getuigen in een strafzaak over een mislukte aanslag op Cor van Hout.

Foto:  ANP
Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald.
De aanslag vond december 2000 in Amstelveen plaats. Van Hout bleef toen ongedeerd, maar werd in 2003 alsnog doodgeschoten.

Nieuwe feiten

Voor de mislukte aanslag uit 2000 zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) de 47-jarige Nico V. uit Amsterdam en de 56-jarige Maruf M. uit Den Haag verantwoordelijk.
Het OM eiste in 2008 al eens 8 jaar cel tegen de twee, maar de Haarlemse rechtbank verklaarde het OM toen niet-ontvankelijk. Volgens de rechtbank was het OM niet met nieuwe feiten gekomen. V. en M. golden in 2001 ook als verdachten, maar kwamen toen vrij wegens gebrek aan bewijs.
Het gerechtshof in Amsterdam haalde maart vorig jaar een streep door de uitspraak van de Haarlemse rechtbank uit 2008. Het hof oordeelde dat de zaak helemaal opnieuw moest worden gedaan, met andere rechters.

Onderwereld

Volgens de raadsvrouw van V., Anique Slijters, kan Holleeder als getuige meer vertellen over de strijd om de macht in de Amsterdamse onderwereld.
Een kroongetuige van het OM, Edgar van L., heeft eerder verklaard dat Holleeder en topcrimineel John Mieremet samen opdracht hebben gegeven om eerst rivaal Sam Klepper en daarna Cor van Hout te liquideren.

Mink Kok

De rechtbank heeft nu besloten dat alle betrokkenen die nog in leven zijn, alsnog aan de tand worden gevoeld. Behalve Willem Holleeder is dat wapenhandelaar Mink Kok. Hij moet opheldering geven over het jachtgeweer dat bij de mislukte aanslag is gebruikt.
Ook kroongetuige Van L. wordt opnieuw als getuige gehoord, zowel bij een onderzoeksrechter als op de zitting. Verder vindt nieuw DNA-onderzoek plaats op het gebruikte wapen.
Een eerder onderzoek leverde niets op, maar volgens de rechtbank leiden nieuwe technieken nu mogelijk wel tot succes.
Het proces wordt 17 september voortgezet. De rechtbank verwacht niet dat de zaak dan al rijp is voor inhoudelijke behandeling.

Agent in opleiding kwam om door zelfdoding

HAARLEM - De 20-jarige agent in opleiding uit IJmuiden die vrijdag overleed in een woning in Haarlemmerliede is om het leven gekomen door zelfdoding. 


Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend.
De man beroofde zichzelf met zijn eigen dienstpistool van het leven. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche. Het OM wil verder geen bijzonderheden geven over de zaak, omdat het om een zelfdoding gaat. Dat is gebruikelijk en gebeurt in dit soort gevallen uit piƫteit met de nabestaanden.