dinsdag 5 juli 2011

Vermoedens van misdrijf bij drama Hoofddorp

AMSTERDAM - Onderzoek moet gaan uitwijzen of er bij de brand in een woonhuis in Hoofddorp waarbij in de nacht van maandag op dinsdag een gezin om het leven is gekomen, sprake is geweest van een misdrijf. 

 

 

Officier van justitie Jeroen Steenbrink spreekt dinsdagochtend op een persconferentie van "indicaties en vermoedens" dat er een misdrijf is gepleegd.
Wat voor aanwijzingen er precies zijn, is niet bekendgemaakt. Steenbrink benadrukte dat het onderzoek tijd nodig heeft. ''Alle mogelijkheden worden onderzocht.''

Melding

Volgens burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer kreeg de politie een maand geleden een melding binnen over het gezin. Die kwam van de vader zelf. Politie en hulpverleners hebben toen actie ondernomen.
De Jeugdzorg en het maatschappelijk werk werden ingeschakeld. Na de eerste contacten had het gezin aangegeven het probleem verder zelf te willen aanpakken, vertelde Weterings. Meer informatie volgt mogelijk later op de dag tijdens een tweede persconferentie.

Explosie

In het hoekhuis aan de Haya van Somerensingel in Hoofddorp deed zich in de nacht van maandag op dinsdag een explosie voor. De daarop volgende brand was snel onder controle, maar bij aankomst van de brandweer maakte het vuur betreden van het pand onmogelijk, aldus de burgemeester
Het gezin, een man uit Irak (43), een vrouw uit Rusland (35) en drie kinderen (6, 8 en 11 jaar), woonde sinds juli 2010 op het adres. Op de Montessorischool in de wijk Toolenburg, de school van de kinderen, wordt voor opvang en slachtofferhulp gezorgd. Ook buurtbewoners worden opgevangen.
De vader van het gezin heeft maandagavond naar verluidt gezegd dat er iets ergs stond te gebeuren dat de volgende dag het nieuws zou halen, meldt RTV Noord Holland. Dat bericht is echter niet bevestigd.

Bijeenkomst

De gemeente Haarlemmermeer houdt dinsdagavond vanaf 19.30 uur een bijeenkomst voor omwonenden. Het gaat om een besloten bijeenkomst in wijkcentrum De Amazone in de wijk Toolenburg in Hoofddorp. In die wijk woonde het gezin. Bij de bijeenkomst zijn medewerkers van slachtofferhulp aanwezig.

Weer ampullen op strand

VELSEN - Op het strand bij Velsen zijn maandag vijf ampullen gevonden. In vier ervan zat vermoedelijk ook weer calciumcarbide.


Vermoedelijk gaat het om dezelfde soort ampullen die vorige week zijn gevonden. Dat heeft de brandweer maandag gezegd.
Donderdag werden op de stranden van Noord-Holland tientallen ampullen gevonden. Toen werd een deel van de stranden afgezet.
Ook dit weekeinde zijn nog glazen buisjes aangetroffen. De brandweer zoekt niet actief meer, maar komt wel in actie na een melding.

Vijf doden door brand in huis Hoofddorp

HOOFDDORP - Bij een woningbrand in Hoofddorp zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee volwassenen en drie kinderen om het leven gekomen. 

De brandweer had het vuur dat rond twee uur ontstaan was in een hoekhuis aan de Haya van Somerensingel snel onder controle. Het incident is om 02.00 uur gemeld.
De slachtoffers liggen nog in de woning. Aan de voorkant van het pand is niets te zien van de brand.
Alle slachtoffers horen bij één gezin, meldt De Telegraaf. Volgens de krant komt de familie oorspronkelijk uit Oost-Europa. De drie kinderen waren in de leeftijd van zes tot tien jaar oud.

 

De burgemeester is inmiddels ter plaatse, zo meldde een woordvoerder van de politie op dinsdagochtend.
Volgens de brandweer ontstond er een uitslaande brand nadat de achtergevel van het huis was ingestort.

Explosie

Inmiddels is duidelijk dat zich een explosie heeft voorgedaan, maar het is niet duidelijk of die ook de brand heeft veroorzaakt. Volgens ooggetuigen waren de tuin en de achterzijde van het in een woonwijk gelegen huis veranderd in een ravage.
Een ooggetuige vertelt aan De Telegraaf een zeer harde knal te hebben gehoord, gevolgd door een schreeuw van de bewoonster.
Er zijn verder geen gewonden gevallen. De stoffelijke overschotten kunnen nog niet worden weggehaald omdat het onderzoek naar de oorzaak van de brand nog in volle gang is.

Twee weken geleden

Ruim twee weken geleden kostte een brand in een woning aan de Hoofdweg in Hoofddorp het leven aan een 74-jarige man. Hij was vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen.