zondag 1 mei 2011

Aanhoudingen bij duinbranden in Noord-Holland

ALKMAAR - Het Noord-Hollandse duingebied is zondag aan het einde van de middag kort achter elkaar op drie plaatsen getroffen door brand: tussen Petten en Callantsoog ter hoogte van Sint Maartenszee, in Schoorl en in Egmond aan Zee. 

 

Twee mensen zijn in de duingebieden aangehouden. Een van hen had een brandbare vloeistof bij zich, zo meldt de NOS.
Volgens de Verkeers Informatiedienst VID is de N502 tussen Callantsoog en Petten afgesloten vanwege de brand en de rookontwikkeling. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving bestrijden het vuur.


De volgens de politie grote brand bij Sint Maartenszee, die gepaard gaat met veel rookontwikkeling, woedt ten zuiden van natuurreservaat het Zwanenwater. In de directe nabijheid is een camping gelegen. De harde wind bemoeilijkt de bluswerkzaamheden ernstig.
Als gevolg van de windrichting wordt de camping niet direct bedreigd. Uit voorzorg is wel besloten het strand te ontruimen.


Schoorlse Zeeweg

De brand in Schoorl woedt langs de Schoorlse Zeeweg, die van Schoorl naar Schoorl aan Zee loopt. Ook hier zou het volgens de politie inmiddels gaan om een grote brand.
In Egmond aan Zee gaat het volgens de eerste berichten om een minder grote brand, aldus de politie. Deze is inmiddels onder controle.

update: 2 mei 08.50

ALKMAAR - De politie heeft maandagochtend twee jongens van vijftien jaar vrijgelaten die zondagavond werden aangehouden in verband met de duinbranden in Noord-Holland. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

 

Volgens de politie bleken de jongens niets te maken te hebben met brandstichting. Ook droegen ze geen brandbare vloeistof met zich mee.
Bij hun aanhouding waren ze in het gezelschap van twee anderen. Een van hen had deodorant bij zich.

De politie heeft zondagavond laat bij het strand van Bergen aan Zee twee nieuwe aanhoudingen verricht. Het gaat om een 19-jarige man uit Alkmaar en 20-jarige man uit Oudorp.
De politie kan nog niets zeggen over de gronden waarop de twee zijn aangehouden. Beide mannen worden maandag verhoord.

Onder controle

De grote brand in het Schoorlse duingebied is sinds maandagochtend kwart voor acht onder controle. Dit meldt de gemeente Bergen. Het sein brand meester is nog niet gegeven.
Het door het vuur getroffen gebied heeft een omvang van 300 hectare. Sinds maandagochtend wordt de brandweer geholpen door een blushelikopter. Een tweede helikopter is onderweg. Het strand bij Schoorl is bij het paviljoen afgezet in verband met de bluswerkzaamheden.

Vijfhonderd brandweerlieden

Bij de bestrijding van de brand waren zondagavond en in de nacht van zondag op maandag zo'n vijfhonderd brandweerlieden op de been. Tot de ondersteunende brandweerkorpsen behoorden die van Utrecht, Gelderland-Midden en Noord-Oost Gelderland, alle gespecialiseerd in de bestrijding van natuurbranden.
Ook de korpsen van Zaanstreek-Waterland en Kennemerland leverden ondersteuning.