dinsdag 25 oktober 2011

Politie sloeg advies over filefuik in de wind


 25 oktober 2011

RIJSWIJK - Het inzetten van een filefuik door de politie is in de jaren '90 door experts afgeraden.


Frank Scheffer, die destijds lid was van een commissie die onderzoek deed naar het middel, stelt dinsdag in het AD dat de onderzoekers de filefuik ''ten sterkste hebben afgeraden vanwege de risico's''.
Scheffer doet zijn uitspraken nadat zaterdag een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam toen benzinedieven op de A2 achterop een door de politie gemaakte file reden.
De werkgroep Roadblock stuurde in 1996 en in 1998 twee rapporten naar de Raad van Hoofdcommissarissen. Het gebruik van een filefuik werd in die rapporten afgeraden. "Het gebruik van een menselijk schild is buitenproportioneel. Het is nooit te rechtvaardigen als je andermans leven in de waagschaal stelt", zegt Scheffer in de krant.

Spijkermatten

De groep concludeerde destijds dat de politie beter andere middelen kan inzetten om voortvluchtige verdachten op te pakken. Zo werd het gebruik van spijkermatten en blokkades aangeraden. Ook werd toen al aangeraden een landelijke richtlijn voor achtervolgingen in te voeren.
''Men was bang dat medewerkers zouden denken: ik ga geen risico's nemen als ik persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld. Dat wilde de raad niet laten gebeuren. De rapporten verdwenen in de kelder.''
De korpsen zouden destijds hebben gevreesd dat agenten aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze zich niet precies aan de richtlijn houden. Daarom werd het advies niet overgenomen.

Geen protocol

Een woordvoerder van de Raad van Korpschefs zei dinsdag nog niet te kunnen zeggen op welke gronden destijds besloten is het rapport links te laten liggen.
De beslissing een 'filefuik' of een ander middel in te zetten wordt in een 'split-second' genomen, daar is volgens de woordvoerder geen protocol voor. ''Het gaat om de proportionele inzet van middelen'', aldus de woordvoerder.

Doodslag

Het ging zaterdag volgens de raad om doodslag toen de benzinedieven gingen inrijden op politieagenten. ''We willen zo min mogelijk slachtoffers maken, dat is zaterdag niet goed gegaan'', aldus de woordvoerder.
De Rijksrecherche onderzoekt de gebeurtenissen. Afhankelijk van de uitkomst daarvan overweegt de raad of het middel nog wordt ingezet of niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten