maandag 28 maart 2011

Looddieven aangehouden

HAARLEM, 28-03-2011


Zondagavond even na 20.15 uur kwam er een melding binnen dat twee jongens bezig zouden zijn om loodrollen van een bouwterrein aan de Prins Bernhardlaan te stelen. Op de locatie troffen agenten een fiets aan met daarop loodrollen. Even verderop renden twee Haarlemmers van 14 en 15 jaar er vandoor. Na een korte achtervolging zijn zij aangehouden in het park achter de Vincent van Goghlaan. De jongens zijn overgebracht naar een politiebureau waar zij zijn ingesloten voor verhoor. Gezien de leeftijd van de twee, zijn hun ouders in kennis gesteld van de aanhouding van hun kind.

Snellere aanpak geweld tegen hulpverleners

Snellere aanpak geweld tegen hulpverleners

Regio Kennemerland,

Politie, OM en zorginstellingen ondertekenen convenant

Omgangsvormen in de samenleving verruwen en agressie neemt toe: fysiek en verbaal. Hulpverleners krijgen in toenemende mate te maken met agressie van zowel patiënten, bezoekers of omstanders in zorginstellingen of in de directe omgeving ervan. Zij worden regelmatig uitgescholden, bedreigd, geslagen of gehinderd in hun dagelijkse werk. Daardoor voelen zij zich steeds minder veilig. Sinds 2009 heeft de politie Kennemerland in totaal 242 aangiftes opgenomen vanwege geweld tegen hulpverleners met  een publieke taak. In 198 gevallen betrof het geweld tegen politiemensen, in 44 gevallen betrof het geweld tegen hulpverleners met een publieke taak - zoals ziekenhuispersoneel of ambulancebroeders. De afgelopen jaren laten een duidelijke toename van geweld tegen alle medewerkers met een publieke taak zien. In 2010 ging het in totaal om 134 aangiftes, de eerste drie maanden van 2011 staat de teller op 75.

Concrete afspraken
De directies van ziekenhuizen, ambulancediensten en psychiatrische instellingen in de regio Kennemerland én de politie Kennemerland en het OM in Haarlem vinden deze situatie niet langer acceptabel. Gezamenlijk hebben zij concrete afspraken gemaakt over de bestrijding van agressie tegen hulpverleners – in de vorm van een convenant. Slachtoffers moeten sneller worden behandeld, daders moeten sneller worden aangepakt en schades moeten sneller worden uitgekeerd. Dit convenant is het resultaat van een publiek-private samenwerking dat vandaag door alle betrokken partijen officieel is ondertekend in het Kennemer Gasthuis in Haarlem.

Slachtoffers beter bijgestaan
In het convenant is afgesproken dat slachtoffers van fysiek of verbaal geweld door het ziekenhuis of de zorginstelling direct worden bijgestaan. Anders gezegd: medewerkers worden zo min mogelijk belast met administratieve rompslomp als zij schade willen verhalen. Door de politie en het OM worden dergelijke zaken versneld in behandeling genomen. Vervolgens start Bureau Schadebemiddeling (van het OM) zo snel mogelijk met bemiddeling om te komen tot een schaderegeling. Dat gebeurt als er sprake is van materiële schade (in eenvoudige zaken), als de veroorzaker bekend heeft en deze bereid is de schade te vergoeden. Bij fysiek geweld wordt een dader de toegang ontzegd tot een ziekenhuis of een zorginstelling. Als er slechts sprake is van verbaal geweld krijgt een dader eerst een waarschuwing: bij herhaling volgt dan alsnog een ontzegging.

Beroepsgeheim: politie vs zorgsector
Verder zijn in het convenant afspraken gemaakt over het beroepsgeheim. Met name is goed gekeken om het medisch beroepsgeheim goed af te bakenen richting de opsporingsbevoegdheden van de politie, en vice versa. Wat zijn de specifieke bevoegdheden van zowel politiemensen als van medewerkers in de zorgsector? Als iemand bijvoorbeeld met een schotwond zich meldt in het ziekenhuis, mag het ziekenhuis de politie daarover uiteraard niet informeren. Aan de andere kant heeft de politie wel het recht om de kleding van een slachtoffer, bij een ernstige mishandeling op straat, te onderzoeken.
Verder heeft een ziekenhuis of andere zorginstelling nu de mogelijkheid namens een medewerker, die slachtoffer is geworden van geweld, aangifte te doen. Vanwege hun beroepsgeheim zagen in het verleden hulpverleners er vaak van af aangifte te doen. Met de komst van het convenant behoort die belemmering nu tot het verleden.

Ondertekenaars convenant: Het convenant wordt in alfabetische volgorde door de volgende 10 partijen ondertekend: Arrondissementsparket Haarlem, Connexxion Ambulance Services, GGD Kennemerland, GGZin Geest, Kennemer Gasthuis, Parnassia Bavo Groep, Politie Kennemerland, Spaarne Ziekenhuis, en VZA.

Eerste resultaten project toezicht en handhaving Haarlem-Noord

Haarlem, 27-03-2011


Op 25 maart is gestart met een project extra toezicht en handhaving in Haarlem-Noord. Daarbij wordt door de politie in samenwerking met toezichthouders van de gemeente Haarlem extra gesurveilleerd, zowel opvallend als onopvallend.
De eerste avonden en nachten is opgetreden tegen twee overlastveroorzakende groepen jongeren. Daarnaast zijn er bekeuringen uitgeschreven voor vechten op de openbare weg, wildplassen en voor baldadigheid en voor bezit softdrugs.
Politieagenten zagen op 25 maart omstreeks 23.00 uur enkele jongemannen zich verdacht gedragen bij een geparkeerd busje aan de Planetenlaan. De agenten gingen vervolgens op onderzoek en daarbij bleek het tweetal in hun busje en op zak totaal 34 voorgedraaide joints bij zich te hebben. Zij zijn aangehouden en de joints in beslag genomen. Er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Getuigen mishandeling gezocht

Haarlem, 27-03-2011 • De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling van een vrouw die een bijtend zuur in haar gezicht gegooid kreeg en daardoor flinke brandwonden opliep. De politie zou graag in contact komen met getuigen die daar iets van hebben gezien.




Het slachtoffer liep op 27 maart omstreeks 03.30 uur over het fietspad tussen Pampus en Dever. Daar kwam zij een man tegen die haar tijdens het passeren opeens een bijtende vloeistof in haar gezicht gooide en vervolgens in onbekende richting wegvluchtte. Het slachtoffer wist een in de nabijheid wonend familielid te alarmeren waarna zij naar een ziekenhuis werd vervoerd. Zij bleek brandwonden te hebben opgelopen en is in het ziekenhuis opgenomen. Van de verdachte is bekend dat het om een man gaat met een slank postuur en een lengte van tussen de 1.70 en 1.75 meter. Hij droeg een capuchon over zijn hoofd en had een wit masker voor.

Getuigen worden verzocht te bellen via 0900 – 8844

Aanhouding geweldpleger

Haarlem, 27-03-2011


Op 26 maart omstreeks 00.55 uur hielden politieagenten in de Kruisstraat een 18-jarige Haarlemmer aan op aanwijzing van een getuige. De Haarlemmer wordt ervan verdacht om nog onbekende reden kort daarvoor twee jongens te hebben mishandeld. Een van hen, een 20-jarige Vijfhuizenaar, liep daardoor een zware hersenschudding en gebroken neus op. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Woningoverval

Hoofddorp, 27-03-2011

Op 26 maart omstreeks 11.20 uur zijn de bewoners van een woning aan de Schweitzerstraat met geweld beroofd. Een man gekleed in een jas van TNT-post kwam met een pakketje naar de deur lopen. Nadat werd opengedaan bedreigde hij de bewoners direct waarna een tweede man binnen drong. De bewoners werden mishandeld en wezen de verdachten een kluis. Die is daarop naar buiten gebracht waarna de twee er in een zwarte Volkswagen Golf vandoor gingen.



Door de kort daarop gealarmeerde politie is direct een onderzoek ingesteld in de omgeving. Dat leidde korte tijd later nog tot de aanhouding van twee inzittenden van een zwarte golf aan de Noordermeerstraat doch die bleken er niets mee te maken te hebben. Getuigen die iets hebben gezien dat in verband kan worden gebracht met de beroving worden verzocht te bellen met 0900 – 8844.