zaterdag 9 november 2013

Airbags doel van inbrekers

Noord-Holland - De laatste maanden wordt op verschillende plaatsen in Noord-Holland ingebroken in auto’s. De buit bestaat voor een groot deel uit airbags. Maar ook kostbaarheden, die door de eigenaar in de auto zijn achtergelaten, worden meegenomen.

's Nachts maar ook overdag

’s Ochtends ontdekt de eigenaar van een auto, dat er is ingebroken in zijn voertuig. Een raam is ingeslagen en uit de auto zijn de airbags weggehaald. Meestal blijkt het niet de enige auto in de buurt te zijn geweest, want bij dit soort diefstallen lijken de daders meteen maar meerdere auto’s open te breken. Zo werden in de nacht van dinsdag op woensdag maar liefst tien auto’s opengebroken in Velserbroek. De buit bestond voornamelijk uit navigatieapparatuur en airbags. Een nacht later, de nacht van woensdag op donderdag, werden vijftien auto’s opengebroken in Purmerend (Planetenwijk) en de wijk Zuiderham in Krommenie. Hierbij ging het alleen maar om airbags.
Maar niet alleen ’s nachts vinden er inbraken plaats. Ook overdag, bijvoorbeeld na het sporten, kan een autoraam ingeslagen zijn en is de navigatie gestolen of na het winkelen, blijkt de iPad die nog op de achterbank lag uit de auto te zijn ontvreemd.

Mobiele bendes

Het zijn niet alleen de lokale criminelen (vaak veelplegers en/of drugsverslaafden) die in auto’s inbreken. Vaak gaat het om criminele bendes, waarvan sommigen afkomstig uit Midden-en Oost-Europa, die jaarlijks voor miljoenen uit auto’s stelen. Deze zogenaamde ‘mobiele bendes’ plegen vooral veelvoorkomende criminaliteit, zoals voertuigcriminaliteit, winkeldiefstal en zakkenrollerij. Mobiele bendes zijn lastig te pakken te krijgen. Een groep criminelen rijdt naar een plaats en breekt daar in in auto’s of woningen. Binnen enkele minuten zijn ze weer verdwenen. Vaak nog voordat iemand het in de gaten heeft.

Landelijk speerpunt

Auto-inbraak is niet een typisch Noord-Hollands probleem. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beloofde aan de kamer een hardere aanpak van mobiele bendes in heel Nederland. De minister wil een integrale aanpak waaraan de politie een bijdrage levert. De aanpak is ondermeer gericht op het identificeren, het verstoren en frustreren van mobiele bendes in Nederland.

Bewustwording

Voor autokrakers is het nog altijd een zeer aantrekkelijke bezigheid om auto’s open te breken. Vaak worden er waardevolle spullen in een auto achtergelaten, zoals: laptops, smartphones, dure zonnebrillen, elektrisch gereedschap, rijbewijzen, bankpasjes, geld en leren jassen. En voor dure onderdelen, zoals navigatieapparatuur en airbags is een afzetmarkt. De politie onderneemt allerlei initiatieven om de inbraken een halt toe te roepen, maar het belangrijkste is om inbraken te voorkomen. Natuurlijk moet je met je vingers van andermans spullen afblijven, maar het is ook belangrijk om het voor dieven onaantrekkelijk te maken om in auto’s in te breken. Iedereen heeft daar een verantwoordelijkheid in. Niet in de laatste plaats de bezitters van auto’s zelf.

Melden en aangifte doen

Het is heel belangrijk dat slachtoffers aangifte doen van inbraak in hun auto en dat mensen het bij de politie melden als ze een verdachte situatie zien. Met de aangiftes en meldingen die worden gedaan, krijgt de politie een beter beeld van waar zich de problemen met name voordoen. Met die informatie kan gericht gesurveilleerd worden op die plaatsen waar auto-inbraken vaker voorkomen.
Als er wordt ingebroken in de auto, kan via internet aangifte worden gedaan. Surf naar
www.politie.nl
en klik op ‘Aangifte’. Aangifte doen kan ook telefonisch (0900 8844, lokaal tarief) of op het bureau in de buurt. Wanneer er met spoed politie nodig is omdat wordt gezien dat er een auto-inbreker actief is, bel dan 112. Is de politie nodig, maar is er geen sprake van spoed, dan kan het nummer 0900- 8844 gebeld worden.

Tips om inbraak in uw auto te voorkomen

- laat geen kostbare goederen in de auto achter
- zet het dashboardkastje open
- leg geen waardevolle spullen onder de stoelen
- zet het stuur in het stuurslot
- dek de laadruimte niet toe, laat zien dat er niets van waarde ligt
- registreer waardevolle goederen. Voorzie ze van een postcode en huisnummer.
- parkeer op een goed verlichte parkeerplaats (een bewaakt parkeerterrein is het beste)
- voorzie de auto van een goedgekeurd alarmsysteem

Vijf verdachten beroving aangehouden

Haarlem - Met de aanhouding van nog drie verdachten, komt het totaal van aanhouding op vijf in het onderzoek naar de berovingen Haarlem, waaronder die van twee oudere dames op zondag 6 oktober op de Laan van Berlijn. De politie gaat door met het onderzoek en verwacht nog meer aanhoudingen te kunnen verrichten. De verdachten zijn 14, 18 en 18 jaar oud en afkomstig uit Haarlem.
Al eerder deze week werden twee jongens, een 14-jarige jongen uit Ermelo en een 15-jarige Haarlemmer, aangehouden. Zij worden verdacht van het plegen van een overval op de twee dames van 88 en 90 jaar. De slachtoffers liepen achter het cultureel centrum toen er twee jongens naar hen toe kwamen lopen. Een van de jongens pakte de tas van de 90-jarige vrouw beet en begon hier aan te trekken. Omdat de vrouw niet los liet werd zij door de jongen naar de grond geduwd. Ook de 88-jarige vrouw viel hierdoor.
De afgelopen maanden waren er negen straatroven in deze wijk in Haarlem. De politie heeft dit hoog opgenomen en is een uitgebreid onderzoek gestart. De drie nieuwe verdachten kwamen in dit onderzoek naar voren. De politie onderzoekt hun betrokkenheid bij de straatroven.
Wat kunt u zelf doen aan het voorkomen van een straatroof? Zie hier de informatie op ons website:

Hennepkwekerij en harddrugs

Zandvoort - Donderdag is een hennepkwekerij aangetroffen en ontmanteld aan de Burgemeester Engelbertstraat in Zandvoort.
Hierbij zijn ruim 1900 stekken, een zak henneptoppen en hennepzaad in beslaggenomen en vernietigd. Ook is apparatuur voor een kwekerij vernietigd. Verder werden ook enkele honderden XTC-pillen aangetroffen, evenals een aantal gram cocaïne en een blok hasj. Hierbij is een 52-jarige man uit Zandvoort aangehouden.