HEEMSTEDE/HAARLEM, 23-05-2011
De politie start op vrijdag 27 mei een project om baldadigheid en vernielingen aan te pakken in Heemstede. Sinds langere tijd komt het regelmatig voor dat met name in de weekenden flink wordt vernield op de zogenaamde ‘slooproutes’.Bijna altijd is hier sprake van (fors) alcoholgebruik. Jongeren gaan uit in Haarlem en komen vaak met de fiets of bromfiets. Uiteraard gaan ook alle jongeren na het stappen weer naar huis, wat betekent dat jonge bewoners van Bennebroek, Hillegom en natuurlijk Heemstede door Heemstede fietsen. Projectleider Coen Kroese:”Regelmatig worden er dan – nagenoeg altijd onder invloed van alcohol- vernielingen gepleegd aan vooral auto’s en abri’s. Dit tot groot ongenoegen van een flink aantal bewoners van Heemstede, en terecht.”
De politie wil uiteraard het aantal vernielingen terugdringen, maar ook het aantal jongeren dat dronken op de fiets of bromfiets stapt.Kroese: “Wat nog wel eens vergeten wordt, is dat ook
fietsen onder invloed van alcohol een misdrijf is. Het is algemeen bekend dat de reactiesnelheid van dronken mensen flink afneemt, met alle gevaarlijke gevolgen in het verkeer vandien, dit geldt dus ook voor (brom-)fietsers! Daarnaast is het zo, dat nog los van de opzettelijke vernielingen, het ook regelmatig gebeurt dat doordat er wordt geslingerd tijdens het fietsen onbedoeld schade wordt gemaakt aan bijvoorbeeld auto’s.”
De controles die nu aangekondigd worden richten zich op het rijden onder invloed, dus ook met een (brom-)fiets. Zodra er, na een blaastest, wordt geconstateerd dat er teveel gedronken is,zijn er een paar mogelijkheden:
o Als het gaat om een minderjarige, wordt hij na de afhandeling overgedragen aan zijn of haar ouders, die zullen worden wakker gemaakt. Zij kunnen ter plekke bepalen of zij akkoord gaan met een eenmalige HALT-afdoening om zo een strafblad te voorkomen.
o Als de ouders het niet eens zijn met een HALT-afdoening wordt er een bekeuring uitgeschreven van 85 euro.
o Als het gaat om een meerderjarige, krijgt hij of zij in principe een bekeuring van 120 euro uitgeschreven. Ook een meerderjarige krijgt de mogelijkheid een strafblad te voorkomen: men kan akkoord gaan door eenmalig te kiezen voor een avondcursus van de stichting Brijder, die ze op eigen kosten gaan volgen. Door de cursus te volgen, voorkom je dat je een strafblad krijgt.
Niet voor niets kondigt de politie Kennemerland de controles aan:Kroese: “Voor mij staat voorop dat er niet meer dronken wordt gefietst. Het geeft echt veel overlast en levert gevaarlijke situaties op. Stappen is leuk, dat moet ook zeker doorgaan. Alleen het dronken deelnemen aan het verkeer en vaak ook nog eens spullen van anderen vernielen is niet te tolereren. Begrijp me goed: een geslaagde controleavond is er voor mij als politieman een met nul bekeuringen. Dat wil zeggen dat iedereen weet dat we controleren en dus op een andere manier naar huis komt. Of natuurlijk een colaatje heeft gedronken.” De politie zal in de aankomende periode zeer regelmatig controleren.