De meivakantie staat voor de deur. De temperatuur stijgt, open ramen en deuren zorgen voor verkoeling. Een inbreker ziet zijn kans, hij sluipt op een onbewaakt ogenblik naar binnen en slaat toe. De politie probeert zoveel mogelijk woninginbraken op te lossen. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Gelukkig kunt u daar zelf ook veel aan doen. En als u op vakantie gaat, vult u in elk geval de vakantiekaart van de politie in!
Een inbreker heeft maar dertig seconden nodig om binnen te komen. Doet hij er langer over, dan loopt hij het risico om gesnapt te worden en zoekt hij vaak een andere locatie. Veilig wonen is dan ook vooral een kwestie van bewust wonen. Een goed slot op een deur helpt niet, als u een raam open laat staan.
Één van de methoden om woningen binnen te komen is het gaatjesboren. Bij deze methode boort de inbreker een gat in een (raam)kozijn. Daarna kan hij via het gat met bijvoorbeeld
een ijzerdraadje de hendel van het raam openmaken of sleutels ronddraaien in het deurslot. Vaak gebruikt de inbreker hierbij een zeer stil handboortje, waardoor hij vrijwel geruisloos
binnen kan komen.Om te voorkomen dat inbrekers op deze manier bij u thuis kunnen inbreken, kunt u het volgende doen:
- Zorg dat ramen en deuren zijn voorzien van sloten die u met een sleutel af kunt sluiten.
- Draai ramen en deuren op slot en berg de sleutels op. Op deze manier voorkomt u dat 'gaatjesboorders' via het geboorde gat een raam of deur kunnen openmaken.
Op vakantie? Vul vakantiekaart in!
Inbrekers hebben geen vakantie. Zorg dus dat u uw woning veilig achterlaat en vul de vakantiekaart in die bij de specials op deze site te vinden is onder ‘de vakantieservice’.
Met de vakantiekaart informeert u de politie digitaal over uw afwezigheid. Als u langer dan 7 dagen weggaat, vult u dan het formulier uiterlijk één week voor uw vertrek in op de website. Via het nummer 0900-8844 kunt u alle informatie ook telefonisch doorgeven.
Het invullen van de vakantiekaart betekent niet dat uw woning permanent bewaakt wordt. De woning wordt in de gebruikelijke surveillanceroute betrokken. Daarnaast kan de politie bij brand, inbraak of andere calamiteiten snel de sleutelhouder benaderen aan wie u de woning hebt toevertrouwd.
Uw wijkagent
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw wijkagent. Via het menu Mijn Wijk vindt u uw politiebureau inclusief emailadres. Van daaruit kunt u doorklikken naar uw wijkagent.
Mocht u iets verdachts zien, hoe onbelangrijk het ook lijkt, meld dit altijd direct bij de politie. Regelmatig gebeurt het dat bij buurtonderzoeken
mensen toch informatie hebben die voor de politie relevant is om de daders snel op te kunnen sporen. Bel het alarmnummer 112 als de politie onmiddellijk in actie moet komen.
Het landelijke nummer 0900-8844 kan gebruikt worden voor niet-spoedeisende situaties.